NFU konferanse
Funksjonsnedsettelser eller funksjonsvariasjoner?
Torshov skolekorps fikk en våt start på dagen da de satte i gang NFU-konferansen som i år ble holdt på Oslo Kongressenter. Da vi kom inn, ble det småprat og en kopp kaffe, før styreleder Tom Tvedt åpnet konferansen som begynte klokken 9.00.
Hovedtemaet i år var FN-konvensjonen om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD), og menneskerettigheter.
Viktigheten av CRPD i norsk lov, men i hvilken lov skal konvensjonen inn? Skal den inn i menneskerettighetsloven eller bør den heller inn i likestillingsloven. Betyr det at vi har en utfordring eller to ekstra at vi behøver beskyttelse i en egen lov, likestillingsloven eller er det naturlig å tenke seg at lovverket skal gjelde for alle og hvilke praktiske konsekvenser vil man møte på. Det var panelsamtaler om dette utover hele dagen. De første som kom opp var ekspertutvalget i NFU.
Filosof Einar Øverenget snakket om menneskerettigheter og selvbestemmelse. Han delte tanker om hvordan det er viktig å kunne leve sitt eget liv, men ikke ta fra andre muligheten til å gjøre det samme.
I år som i fjor var «TV-BRA» tilstede og lagde liv. Mats fra «TV-BRA» har vært med på å utvikle en trenings-app som rett og slett heter Bravo. Han er en livlig og ganske så "hyper" person. Han var høyt og lavt og alle steder på en gang. Dette var en vitamin innsprøyting alle trengte, og alle i salen var i aktivitet etter å ha sittet i ro en god stund. Stolene var litt harde, så dette var etterlengtet avbrekk.
Etter en ganske traust lunsj var vi tilbake i konferansehallen. Styreleder Tom Tvedt og Henriette fra ekspertutvalget styrte dagens andre panelsamtale. Det hadde vært vanskelig å få tak i politikere men Cato Ellingsen fra SV stilte opp som alltid og det kom også vararepresentanter fra AP og Venstre. Tom og Henriette stilte spørsmål ved hvorfor politikerne blir enige om hvor loven skal ligge. Det ble også snakket litt om hvordan det er å bli nedprioritert fordi du kan mer enn alle andre vite hvor skoen trykker.
Det blir også nevnt en sak som er ganske viktig for meg personlig. Nemlig at mange ikke kommer seg ut nok. Skal vi bare bli sittende inne å stirre i våre fire hvite vegger fordi vi ikke har nok timer med assistent? Eller fordi vi ikke har nok TT turer? Slik det er i dagens samfunn, har vi 75 turer tur/retur. Dette er alt for lite. Det bør ikke være slik at vi skal bli gale. Vi har kommet oss et stykke på vei, men vi har langt å gå igjen. Vi bør ikke bli satt i bås bare fordi vi har en utfordring eller to. Det er urettferdig og stigmatiserende.
Det var hentet inn døvetolker som brukte hendene sine slik at de som ikke hører også skulle ha en stemme. Dette er en positiv ting for da får jo enda flere muligheten til å delta. Når folk utenfor ser på oss med funksjonsnedsettelser, ser de ofte bare utfordringene våre og ikke hvem vi er som person. Når er det ting går fra å være en menneskerett til å bli et overtramp?
NFU holder denne konferansen i år i samarbeid med Fagforbundet, FO, ULOBA og ASVL. I år er vi fem fra OPT avdeling GOTT; Houng, Lars, Karin, Caroline, Amreen og meg selv.
Fagdirektør Elin Knøsen mente at CRDP skal inn i den norske menneskerettsloven og ikke likestillingsloven fordi den da vil få forrang ved konflikt med annen lov og at den vil legge premiss for ny lovgivning.
Det ble også nevnt flere ganger denne dagen at når ansatte i en bolig kommer inn for å hjelpe til, kommer de inn og behandler hjemmet ditt som om det skulle vært deres eget. Ja, alle har forskjellige behov. Fortsatt er det du som bruker av tjenesten som bestemmer hva du vil ha hjelp til. Det er et større problem når det kommer til helse og medisiner, for hvor mye får man egentlig vite om sin egen helse og velvære? Beslutninger og viktige samtaler om dette blir tatt over hodet på deg. Og ikke nok med det, men du får ikke engang lov til å bestemme hvem som går inn og ut av din egen leilighet.
Her får man høre hvor viktig det er med aktiv medbestemmelse i egen hverdag. Altså hvor viktig det er at du selv er med på planlegge din egen dag. Slik at folk ikke bare kommer inn og gjør ting for deg, og sier at det går fortere når de gjør det. Det er ikke slik det bør gjøres. Det er viktig å huske på at selv om du trenger litt hjelp fra tid til annen, er det du som lever dette livet og du får ingen flere forsøk. Hjelpen blir til et overtramp.
Noen synes kanskje slike konferanser er langtekkelige og kjedelige, men ikke denne gangen. Her var det folk med mange sterke meninger og mye på hjertet. Med andre ord: NFU klarte det igjen. Selv om det er mange på denne konferansen som sitter, står vi opp for det vi mener, og vi roper det ut!
Comentários